Kategória nélkül | Kiemelt Posztok

Pikk-pakk záras tok

Ígértem, hogy lesznek olyan posztok, ahol megmutatom, hogy egy-egy általam elkészített csodaság hogyan készül. Íme az első ilyen: készítsünk pikk-pakk záras szemüvegtokot!

Lássuk először, hogy mire lesz szükségünk:

  • külső anyag (24 x 25 cm)
  • bélés (24 x 19 cm)
  • közbélés (ezúttal ragasztós szövött közbélést használtam, 24 x 19 cm)
  • 10 cm-es pikk-pakk zár
  • hobby ragasztó
  • olló/körvágó
  • vonalzó
  • illanófilc
  • díszítő elemek (ez esetben a saját horgolmányomat is felhasználtam a logómon kívül)

A tartó, amit készítettem, valódi bőrből készült, ezért lesz pár speciálisabb kellék, amit bemutatok, viszont megosztom veletek azt is, hogy textillel ugyanez mennyiben más. Az első ilyen megjegyzés, hogy mivel bőrből készítettem ezt a tokot, ezért a fülekre és a külső anyagra nem vasaltam közbélést. Viszont ha textillel készítjük a külsejét a toknak, akkor mindenképpen használjunk! Ehhez a Vilene S320-as merevítő közbélést ajánlom, ebből ugyanannyi kell, mint a külső anyagból.

Továbbá varrógépbe való bőrvarró tűt (90/14) és bőrvarró cérnát használtam végig, figyeljetek arra, hogy az orsó is ennek megfelelően lazábbra legyen beállítva, mert ez vastag cérna! Textil esetén az adott textilhez ajánlott tűt és cérnát használd.

Illetve még egy nagyon fontos dolog a varrógépünk védelme érdekében: bőrvarró cérna és tű ide vagy oda, NAGYON SOKSZOR biztonságosabb és szebb, ha a varrógépünk kerekét kézzel hajtjuk! Ha látjuk, hogy a tű megakadt, ne nyomjuk a pedált, kézzel hajtva haladjunk tovább. Sok gyakorlásba és kísérletezésbe került nekem is, hogy megtanuljam biztonsággal varrni a bőrt a háztartási gépemmel, kérlek Titeket, hogy inkább haladjatok lassabban, öltésről öltésre, minthogy baja legyen a gépeteknek, eltörjétek a tűt, stb.

Az általam készített szabásminta innen tölthető le.

Szabás és a közbélés felvasalása

Elsőként felvasaljuk a bélésre a szövött közbélést. Ha az utóbbi valahol kicsit lelóg, ollóval igazíthatunk rajta, a lényeg, hogy a bélés mérete ne változzon.

A pikk-pakk zár helyének kialakítása

Jöjjenek a fülek. Amikor bőrrel dolgozom, szeretem hobby ragasztóval rögzíteni a darabokat a megfelelő helyeken. A szabásminta úgy készült, hogy a füleknél 1,25 cm-t hagytam oldalt a szélek ragasztására. Ha kiszámoljuk ez azt jelenti, hogy a 12 cm-es szélességből megmarad 9,5 cm. Ez tökéletesen elegendő arra, hogy a pikk-pakk zár két szélén lévő zsanérok a becsúsztatás után is hozzáférhetőek maradjanak. Bejelöltem a bőr fonákján ezüst színű zseléstollal, majd bekentem ragasztóval és jól lenyomogattam. A jobb tapadás és a megfelelő vékonyság érdekében egy hengerrel (én az áramat használtam, de egy sodrófa is tökéletes a célra) még párszor átmehetünk rajta.

A kész füleket hosszában félbehajtjuk, és ellenőrizzük, hogy tényleg megfelelő hosszúságúak-e.

Megjegyzés: Textil külső esetén ugyanígy teszünk, azzal a módosítással, hogy ragasztás helyett varrjuk le inkább a füleket. Erre egyébként azért van szükség, mert amikor a végén majd becsúsztatjuk a zárat a helyére, nem kell attól félnünk, hogy a “simán csak behajtott” szélbe beleakad a zárunk.

Mielőtt a füleket felhelyezzük, készítsük el a horgolt zsebet az egyik külső anyagon. Ez mondhatni kiegészítő lépés, ha nem szeretnénk a külsőt díszíteni, akkor elhagyható.

Külső horgolt zseb rögzítése

Azt tapasztaltam, hogy a hajtű igencsak hatásos eszköz a darabok helyén tartására, ha bőrrel dolgozunk, tekintve, hogy gombostűt nem használhatunk, mert meglátszanak a lyukak, amiket maga után hagy. Persze csak bizonyos vastagságig hatásos, több réteg vagy vastagabb bőr esetén iratcsipeszt szoktam használni. (Ez látszik is majd a későbbiekben.)

Nagyon közel a bőr széléhez végigvarrjuk a szélt, hogy rögzítsük a zsebet. Azért kell közel varrni, mert később, amikor a két külső elem szélét összevarrjuk, nem kell attól félni, hogy ez a varrás esetleg kilóg vagy meglátszik majd. Plusz tanács, hogy varrás közben ne a horgolt zseb nézzen felénk, hanem a bőr fonákja, mert így egyrészt jobban fog csúszni a varrógép talpa alatt másrészt jobban látható a széle, így nem fogjuk elvéteni a varrásvonalat.

A varrás végeit úgy tudjuk a legjobban rögzíteni bőr esetén, ha az egyik oldalon lévő szál végét meghúzzuk, ezzel hátrahúzzuk a másik szál hurkát. Áthúzzuk teljesen, majd megcsomózzuk. Lehetne persze úgy is, hogy oda-vissza öltünk párat (textil esetén ez a legegyszerűbb módszer), de pont amiért nem gombostűzzük a bőrt, igyekszünk a lehető legkevesebb lyukat ejteni rajta ebben az esetben is.

Fülek felvarrása

A következő lépés, hogy a füleket rögzítsük a külső anyagra. Itt ismét hajtűt használtam a bőrök egymáshoz rögzítéséhez. Amikor ez kész, hozzáillesztjük a bélésanyagot is, és a három darabot (külső, fül és bélés) összefogva helyezzük vissza a hajtűket. A külső és a bélés anyag színével egymás felé legyen! Textilnél is ugyanígy cselekszünk, ebben nincs eltérés.

Varrásvonalak berajzolása

Most jön az a rész, hogy a fül felőli széltől leszámolunk 1 cm-t, és rajzolunk egy vonalat.  Ennek mentén fogunk varrni. A gyakorlottabbak ezt a lépést akár ki is hagyhatják, én élni szoktam vele, ha a talpszélességnél nagyobb vagy kisebb varrásszéllel kell dolgoznom. (A talpszélesség körülbelül 0,7 cm. Az általános varrógép talpak esetében ez az a szélesség, ami egyenes varrásnál a tű és a talp oldalsó széle között van.) A vonal berajzolásához levegőre illanó filcet használtam, de ugyanúgy megfelel egy 3-4B-s ceruza is, a lényeg, hogy lássuk (és lehetőleg ne üssön át az anyagon).

Végigvarrtam a vonal mentén. A széleket ugyanazzal a csomózós módszerrel dolgoztam el, mint korábban.

Ha a külső és belső anyagot a varrás után a színükkel kívülre fordítjuk, akkor előbukkan a kis fülecskénk ???? Igazítsuk meg, simítgassuk el a varrás mentél az éleket. Leellenőrizhetjük azt is, hogy jól dolgozunk, és a pikk-pakk zár átfér a fülön, itt ugyanis még van lehetőség némi korrekcióra. Persze ha nem fér bele, és visszabontjuk a varrást, a bőrön a lyukak meg fognak látszani (a textilen kevésbé), viszont ha túl laza benne, akkor varrhatunk egy közelebbi vonalat, hogy feszesebb legyen. Biztos, ami biztos, én itt pluszban varrtam egy vonalat, ami a kifordított fül alját a külső anyaghoz rögzíti. Fontos, hogy figyeljünk arra, a bélést ne varrjuk hozzá, mert a végső összeállításnál gondban leszünk!

Logó és egyéb díszek felvarrása

Itt láttam elérkezettnek az időt, hogy a logómat is felvarrjam a zseb fölé. Ennél a lépésnél kézzel kell varrnunk, de ha bejelöljük és előlyukasztjuk a helyet, ahol varrni fogunk, úgy egyszerűbb dolgunk lesz. A lyukasztáshoz tegyünk egy vastag bőrdarabot az anyag alá, ezzel óvva a munkaasztalunkat, és lehetőség szerint használjunk árt, sokkal könnyebb lesz. A bélést pedig semmiképp ne lyukasszuk át, hajtsuk szépen félre.

Ha más díszítő elemet is szeretnénk még használni, akkor ezek felhelyezésének most van itt az ideje.

Összeállítás

Jöhet az összeállítás. Megfogjuk a két fület és egymáshoz illesztjük őket. A két külső anyag színe egymással szemben legyen. Ha megvan, akkor iratkapoccsal fogjuk meg a fülek mellett a két szélén. A bélést hajtsuk el, ne fogjuk hozzá a többihez. A bőr többi részét iratkapoccsal vagy hajtűvel fogjuk egymáshoz.

Ha ez kész, akkor a bélést is fogjuk össze, szín-színnel szemben. A bélés alján jelöljük meg, hogy hol hagyunk egy kb 5-6 cm-es rést, amin keresztül kifordítjuk a tokot, majd gombostűzzük össze, figyelve arra, hogy a szélek pontosan illeszkedjenek.

Bőr varrása

Aki eddig textillel dolgozott, az nyugodtan nekikezdhet a varrásnak. A bélésen alul bejelölt függőleges vonaltól indulva, az anyag szélétől 0,7 cm-es távolságban (talpszélesség) körbevarrjuk az anyagot a másik függőleges vonalig. Aki bőrrel dolgozik, annak mutatok egy szuper kis apróságot, ami különösen akkor hasznos, ha közel kell varrnunk egy vastagabb bőr rész mellett, mint például a fülek.

Tádááám ????

Amikor rátaláltam erre a kis jószágra, akkor épp bőrvarró talpat kerestem, lépegetőset, amit elég sok bőrvarrással foglalkozó videóban láttam. Később persze felvilágosítottak, hogy az én egyszerű kis Toyota háztartási varrógépemhez olyan bizony nincs. Viszont tudnak adni ilyet, amit fel tudok szerelni, és bár nem lépeget, bőrvarráshoz hasznos lehet. Így néz ki használat közben. Ezzel a talppal könnyűszerrel elsuhanhatunk a körülbelül hat rétegnyi bőr széle mentén. Itt megjegyzem, hogy a fülektől hagyjunk legalább fél centi távolságot, hogy legyen a zárnak elegendő mozgástere. Ahogy a képen is látszik, itt nagyon kicentiztem ????

Amikor körbevarrtuk a tokot a szélek mentén, így fog kinézni. A bőr sarkokat kicsit lekerekítettem varráskor, ettől szebb lesz  majd, amikor kifordítjuk.

A bélésnél varrhatunk egyenes sarkokat, vékonyabb az anyag, könnyen ki tudjuk majd fordítani. Azért, hogy ne gyűrödjön be nagyon az anyag a sarkokon, egy kicsit nyisszanthatunk is belőle a varrás mentén.

Kifordítás és a bélés befejezése

És most jöjjön a várva-várt pillanat: a kifordítás! Tökéletes technikával nem tudok szolgálni, de általában először a bélést fordítom ki, amit egyszerűen rágörgetek a külső anyagra. Ha ez megvan, akkor van egy átfordított, de bélésével kifelé álló tokunk lesz. Kifordítjuk és meg is van. Ekkor van lehetőségünk arra, hogy kicsit megvasaljuk a bélést, hogy a kifordítás miatti gyűrődésen javítsunk egy kicsit.

A bőr sarkokat egy pálcikával kicsit még megigazítottam, hogy szépen kiforduljanak.

Ha mindent kifordítottunk, megigazítottunk és megvasaltunk (a bőrt természetesen nem vasaljuk meg, a textil külsőt nyugodtan), jöhet az egyik befejező lépés, a bélésen tátongó lyuk összevarrása. Ezt úgy szoktam, hogy apró öltésekkel előrehaladva, egyik oldalról a másikra öltök. A túloldalon mindig ott kezdődjön az öltés, ahol a másik véget ért, így szépen, láthatatlanul össze tudjuk varrni.

Mielőtt a bélést visszatuszkolnánk a helyére, benyomhatjuk a sarkokat, így belesimul majd a tokba.

Pikk-pakk zár behelyezése a fülekbe

És most következzen a végső lépés, a pikk-pakk zár helyére tétele. Ha olyan zárunk van, ami egyik oldalon sincs összefogva, akkor először helyezzük be a kis fém pöcköt, hogy csak az egyik oldalon maradjon szabadon. Ezt követően betoljuk a fülekbe a zár két végét, egyszerre a kettőt. Szépen végigtoljuk a fül teljes hosszán őket. A végén, ha kicsit makacskodna a zár, akkor egy kis fogóval rásegíthetünk, hogy könnyebben kicsusszanjon.

Ha ezzel is megvagyunk, akkor bezárjuk a zárnak ezt a végét is a hozzá kapott pöcökkel.

Ha jól dolgoztunk, akkor máris egy szuper szemüvegtok boldog tulajdonosai leszünk ????

Remélem hasznos volt a leírás és ez alapján ti is el tudjátok készíteni a magatokét. Ha kérdésetek van, vagy hozzáfűznétek a saját tapasztalataitokat, várom kommentben a hozzászólásotokat, vagy osszátok meg a műveiteket a Facebook oldalamon!

Szép, kreatív napot nektek!

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.