Kategória nélkül | Kiemelt Posztok

Egyedi logó készítése saját kezűleg

Páran kérdezték tőlem, hogy hogyan készítem a logómat, amit a táskákra, neszesszerekre, tokokra varrok fel. Most megosztom veletek

Amire szükség lesz:

  • fém medál alap
  • epoxy lencse
  • színes papír, textil, vagy hasonló vékonyságú, sík felületű akármi, amire a lencsét rá lehet ragasztani

Több helyen is be lehet szerezni ezeket a kellékeket, illetve sok helyen a medál alapokat üveglencsével árusítják. Nekem a 25 mm-es átmérő vált be, két lyukú medállal, és üveglencse helyett jobb szeretem az epoxy lencsét, mert egyrészt ragasztós, másrészt az üveglencse nagyít azon, ami alatta van, és úgy nem tetszett, ezért inkább maradtam a műanyagnál.

A 25 mm-es lencséhez készítettem egy kinyomtatható mintát, amit innen tölthettek le. A sajátomba természetesen előre bele van nyomtatva a márkanevem

Veszünk tehát egy medál alapot, egy lencsét és a papír logó alapunkat.

Díszítés

Jómagam színes ceruzával szoktam kiszínezni a hátteret. Néha kicsit el is satírozom, hogy a színek keveredjenek egymással.

Lencse felhelyezése

Amikor készen van, jöhet az epoxy lencse felhelyezése. Ügyeljünk rá, hogy pontosan a fekete kör széléhez illesszük, és nagyon óvatosan helyezzük fel, mert ha elcsúszunk, akkor utána már nem tudjuk leszedni a lencsét a papírról. Felhelyezés után még nem tökéletes a tapadás, ezért a hátát még simogatni szoktam kicsit, hogy mindenütt hozzáragadjon a papír a lencséhez.

Ez után következik a lencse körbevágása. Ennél a műveletnél alkalmazzuk a legkisebb ellenállás elvét, azaz hagyjuk, hogy az olló “csússzon” a papíron a lencse széle mentén. Amikor azt érezzük, hogy kicsit nehezebben megy, akkor változtassunk a fogáson, mert akkor már valószínűleg a lencsébe vágnánk bele. Ugyanezt persze sniccerrel is csinálhatjuk, nekem ollóval kényelmesebb.

Medálba helyezés

Ha körbevágtuk a lencsét, akkor következhet a ragasztás. Úgy tapasztaltam, hogy mindegy, a lencse hátulján a papírt vagy az alapot ragasztózzuk-e be, viszont az utóbbinál valahogy nem szokott sikerülni (nekem legalábbis) a megfelelő ragasztómennyiség eltalálása, ezért inkább a papírt kenem be. Egyszerű hobby ragasztót szoktam használni, mint majdnem mindenhez, és egy nagyobb csöpp elég belőle. (A nagyobb csöpp, nem a képen látható mennyiséget jelenti! Amikor a képet készítettem, akkor épp több medál is készült, ezért nyomtam ennyit a papírra, amin dolgoztam.) Figyeljünk rá, hogy vékonyan kenjük, mert ha túl sok, akkor ahogy nyomjuk bele a lencsét az alapba, oldalt a szélén ki fog nyomódni, és mindenütt csupa ragasztó lesz a medálunk.

Ha bekentük, akkor pont olyan óvatosan, ahogy a lencsét helyeztük a papírra, helyezzük bele a lencsét az alapba. Figyeljünk itt is, hogy jó irányban legyen a kép vagy a felirat, mert miután beletettük az alapba, már nem lesz lehetőség sem forgatni, sem kivenni.

Ha megvagyunk, akkor jól szorítsuk össze 5-10 másodpercig. Ennyi idő elegendő ahhoz, hogy összeragadjanak. Ha mégis kinyomódna a lencse mellett egy kevés ragasztó, akkor egy tiszta ecsetet húzzunk végig a lencse széle mentén, ezzel elsimíthatjuk, ami kifolyt.

Ha jól dolgoztunk, akkor ez után már kézbe is vehetjük a saját kezűleg készített, egyedi logónkat.

Remélem hasznos volt a leírás és ez alapján ti is el tudjátok készíteni a magatokét. Ha kérdésetek van, vagy hozzáfűznétek a saját tapasztalataitokat, várom kommentben a hozzászólásotokat, vagy osszátok meg a műveiteket a Facebook oldalamon!

Szép, kreatív napot nektek!

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.