Így készül

Csatos tárca kártyatartóval

Ezúttal egy nagyon izgalmas leírást hozok nektek rengeteg képpel és videókkal(!) Elég sokáig tartott, mire elkészült a leírás, de szerintem megérte, én nagyon büszke vagyok rá. Eredeti Tia Jonas handmade tervezés és kivitelezés 🙂 Vágjunk bele!

Először is itt egy galéria a kész termékekről, hogy lássátok, mi is lesz a végeredmény 😀

Amire szükségünk lesz:

 • külső anyag
 • bélésanyag
 • 10 cm-es nagy bogyós tárca keret, amit beszerezhettek innen
 • műanyag kártyatartó, amit beszerezhettek innen
 • S320 merevítő közbélés
 • szövött közbélés
 • 12 mm fém patent (helyettesítőnek mágneszár is használható)
 • kézi lyukasztó
 • kézi patentozó
 • díszítő elemek (mint például nekem a logó)
 • illanófilc (hasznos a jelölésekhez)
 • hímzőfonal

A szabásminta elérhető itt.

Szabás és közbélés felvasalása, jelölések

Első körben a szabásminta alapján kiszabjuk a megfelelő részeket. A teljes hosszt kétszer kell kiszabni a külső anyagból és kétszer a merevítős közbélésből. Ezután a szabásmintát jelölt vonalnál behajtjuk, ez lesz a rövidebb hossz, ezt a méretet kell kétszer kiszabni a bélésanyagból és kétszer a szövött közbélésből.

Felvasaljuk a közbéléseket az anyagok fonákjára.

Először a bélés anyagot vesszük kézbe. Színt színnel szembe fordítva összefogjuk, majd ahol a felső ív befejeződik és kezdődik az egyenes oldal, lemérünk 0,7 cm-t, és megjelöljük mindkét oldalon az anyagot az illanófilccel. Amit használok levegőre illanó filc, így szépen lehet vele jelölgetni az anyagon úgy, hogy utólag nem marad nyoma.

A jelölések után megtűzzük gombostűvel a bélést a szélén. Tipp: azért, hogy varrás közben könnyebben lehessen kivenni a gombostűket, ajánlom, hogy ne hosszában, hanem merőlegesen gombostűzzetek, a varrás videóban majd látszani fog, mennyivel egyszerűbb így. Fontos, hogy a bélésen keresztül fogjuk kifordítani a tárcánkat, ezért alul mindenképpen jelöljünk meg 5-6 cm helyet, amit majd nem varrunk össze.

Patentok helyének megjelölése és lyukasztás

Most előkészítjük a külső anyagot. A külső anyagok közül az egyik darab kívül lesz majd, a másik belül, most azt vegyük elő, amelyik darabot belülre szánjuk. (Így jobban meggondolva, használhattam volna más színű külső anyagot, akkor talán jobban látszana, hogy melyik a külső és melyik a belső…)

A szabásmintán összesen 6 pont van megjelölve. Ezek lesznek a patentok helyei. A szabásminta papírunkat lyukasszuk ki ezeknél a pontoknál, hogy be tudjuk jelölni őket az anyagon is.

Az anyagon bejelöljük a fenti ívnél lévő három pontot és a legalsó kettőt, tehát összesen 5 pöttyünk kell, hogy legyen. A külső anyag külsőnek szánt darabján a megmaradt egy pontot jelöljük csak be.

Ha megvagyunk a pontozással, akkor jöhet a lyukasztás. A kézi lyukasztót olyan méretre állítsuk, hogy a patentnek megfelelő legyen. Értsd: a patentoknak a közepe férjen majd át a lyukon.

Patentozás

Ha kilyukasztottunk mindkét anyagot a pontoknál, akkor előkészítjük a patentokat is. Három pár patentra lesz majd szükség. Az, hogy melyik patent rész hova kerül, a szabásmintán van jelölve.

Azért, hogy a patentjaink a helyükön maradjanak, és véletlenül se szakadjanak ki az anyagunkból MINDENKÉPPEN használjunk valamilyen alátétet! Én maradék bőrdarabokat szoktam használni, de ennek híján használhatunk más vastagabb anyagot is, például filcet, esetleg vékonyabbat több rétegben összehajtva.

Én leegyszerűsítettem a dolgot, egyszerre lyukasztottam ki a bőrdarabkáimat. A lyukasztón ugyanazt a méretet használtam, mint amivel az anyagokat lyukasztottam.

A következő lépésben a patentok talpát fogjuk felhelyezni. Ő itt a talp rész alja.

Ráhúzzuk az alátétünket.

Hátulról beleillesztjük a lyukba.

Így néz ki az anyag színe felől.

A patent talp részének fejét ráhelyezzük a kis kiálló pöcökre.

Most pedig következzen a patentozó csodafegyver 🙂 Ez a kis szerkezet az, amivel kézzel is fel tudok helyezni patentot. Egyetlen hátránya, hogy limitált távolságban működik, de jelen esetben ez minket nem zavar. A szerszám egyébként PRYM márkájú, én az enyémet az Allee Meseboltban szereztem be. Ha veszünk mellé szintén PRYM 12 mm-es patentot, akkor a fém fejeket megtaláljuk a dobozban, amiket később is tudunk majd használni. Bevallom én nagy tételben veszem a patentot, ezért nem PRYM-et használok, a fejek viszont ennek ellenére tökéletesen alkalmasnak bizonyultak 🙂 A felhelyezés pontos menetéről a patent dobozán vagy a hozzá adott használati útmutatóban lehet infót találni.

És egy patent talpunk már kész is van 🙂

Jöjjön a patent feje. Ugyanúgy, mint a talpnál, a fejre ráhúzzuk az alátétet, átdugjuk a lyukon, rá a másik fej elem, és a patentozóval összenyomjuk.

Most, hogy jól kipatentoztuk magunkat, próbáljuk is ki! Ha jól dolgoztunk, akkor szépen lehet patentolni, erősen tart, de nem túlságosan ahhoz, hogy ne lehessen kipattintani.

Természetesen előfordulhatnak például gyári hibás patentok, ha sajnos ilyet sikerül kifogni, és nem vagyunk elégedettek, akkor ezen a ponton még eléggé hozzáférhetőek ahhoz, hogy le lehessen szedni őket. Nem mondom, hogy egyszerű feladat: ha le kell szednem egy patentot, akkor egy kis csípőfogóval szoktam alányúlni a fémnek, az alátétet nem kímélve, és megpróbálni átvágni középen. Lehet hogy van ennél jobb módszer is, nekem eddig ezzel sikerült patentot eltávolítani anélkül, hogy az anyag ment volna a kukába, és kezdhettem volna az egészet elölről.

Logó és díszek felvarrása

Ha jók és szépek a patentjaink, akkor jöhetnek a díszítő elemek. Én szokás szerint felvarrtam a logómat 🙂 Az elkészítéséről itt olvashatsz.

Varrás géppel

Most, hogy ezzel is megvagyunk, jöjjön a jelölés és a gombostűzés. Ezt pontosan úgy csináljuk, mint a bélésnél.

És most pedig következzen egy rövid videó a varrógéppel való varrásról 🙂 Bevallom, hihetetlenül büszke vagyok erre a videómra (és a többire is, amit ehhez a bejegyzéshez készítettem 😀 ).

Figyelem! A videóban az összeállításkor csak az egyik ívet varrom végig, de természetesen mindkét oldalon végigvarrjuk az ívet! Figyeljünk arra is, hogy az oldalsó kis fülek legyenek ellentétes irányba hajtva a varrás előtt, ne varrjunk rájuk, mert akkor nem simul egymásra a két varrás, csúnya lesz az ívek között az átmenet.

Kifordítás technika

Ha készen vagyunk a gép varrással, jöjjön a kifordítás. A szemüvegtokos bejegyzésben csak leírtam, hogy hogyan lehet kifordítani, most fel is vettem 🙂

Kártyatartó felvarrása

Kifordítás után kicsit vasaljuk meg az anyagot, mert a merevítő közbélés ilyenkor meggyűrődik valamennyire. Ha kész, akkor jelöljük meg a helyet, ahova a műanyag irattartót felvarrjuk. A szabásmintát felhasználva ezt könnyen meg tudjuk tenni. Annál a vonalnál kell meghúznunk, ami jelölve van rajta, azzal a kiegészítéssel, hogy ebben a méretben már a belső körvonalhoz kell majd igazítanunk a tárcánkat.

Helyezzük a vonalra a kártyatartó közepét, és helyezzük úgy, hogy a szélektől is egyenlő távolságra legyen.

Mielőtt varrni kezdenénk, húzzuk ki a zsebből a bélést, nehogy véletlenül odavarrjuk.

Majd egyenes vonalú varrással rögzítjük a műanyagot.

A végeit vagy oda-vissza varrva pár öltést erősítsük el, vagy áthúzva a belső oldalra a cérnát elcsomózzuk.

Tárca keretbe varrása

Végül pedig következzen a keretbe varrás, és a bélésen lévő kifordító lyuk összevarrása. Erről is készítettem nektek videót, amelyet elérhettek a YouTube csatornámon!

Ilyen lett a kis irattárcánk 🙂

Remélem hasznos volt a leírás és ez alapján ti is el tudjátok készíteni a magatokét. Ha kérdésetek van, vagy hozzáfűznétek a saját tapasztalataitokat, várom kommentben a hozzászólásotokat, vagy osszátok meg a műveiteket a Facebook oldalamon!

Szép, kreatív napot nektek!

MentésMentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.