Így készül

Készíts hátizsákot!

Az egyik első művem pólófonalból egy olyan kis kosár volt, aminek az alapját bőrből készítettem. Azóta folyamatosan fejlesztgetem, hogy hogyan lehet ezzel az alappal mást, akár táskát készíteni. Most egy hátizsák készült el pólófonalból.

Amire szükség lesz:

  • Horgolható bőr alap (ehelyett természetesen meg is lehet horgolni az alját)
  • Hátizsák pánt
  • Táska előlap
  • Varrható kézitáska pánt
  • Táskaösszehúzó
  • 1 gombolyag pólófonal

Hátizsák alapjának horgolása

Vegyük kézbe a horgolható bőr alapot. Úgy fogjuk, hogy az az oldal nézzen felénk, ami kívülről nézve az alja lesz. Én az egyik oldal közepén kezdtem el a kört, de természetesen bárhonnan lehet kezdeni. Áttoljuk a lyukon a tűt, visszafelé áthúzzuk a fonalat, majd befejezzük a rövidpálcát.

Ugyanezzel a módszerrel folytatjuk az alap körbehorgolását. Az első körben, azaz az alap horgolásakor, behorgoljuk a két alsó fém karikát is, amelyekre majd a pántot csatoljuk (a hátizsák pántok tartozéka). Két szemmel rögzítjük, lehetőleg minél közelebb a sarokhoz.

Megjegyzés: A kör alapnál megszámoljuk a lyukakat, elosztjuk hárommal, és a kapott szám megmutatja, hogy mennyi lyukat hagyjunk ki a két karika között.

A saroknál lévő lyukba két szemet horgolunk, így lesz szép négyzet formájú a hátizsákunk.

Ha a kör végére értünk, akkor a láthatatlan sorzárás technikával fejezzük be.

Hátizsák oldalának horgolása

Ezt követően minden szembe egyet horgolunk. Annyi sort megyünk felfelé, amilyen magas tatyót szeretnénk. A pálca fajtája is lehet többféle, egyráhajtásos- vagy rövidpálcával, de akár búzaszemes vagy más horgolással is elkészíthetjük, sőt akár ezek kombinációjával.

Amikor elérünk az utolsó sorhoz, akkor horgoljuk fel a táska előlapot, és a karikát, ami majd fent tartja a hátizsák pántokat.

Hátizsák előlap horgolása

A táska előlapot a lenti karikákhoz igazítjuk, hogy azok között helyezkedjen el. A fenti karikát pedig a táska előlap közepén fogjuk két szemmel rögzíteni.

Táskaösszehúzó felszerelése

Ezt követően jön a táskaösszehúzó behúzása. Ez egy elég trükkös dolog, nekem is sokadjára sikerült a megfelelő helyre behúzni.

A lényeg az, hogy az utolsó kör szemeinek számát osszuk el 8 felé. Ha nem egész számot kapunk, akkor a maradék szemeket középen fogjuk pluszban kihagyni, mivel ez a szám lesz a behúzó lyukai közti távolság, és így lesz szimmetrikus. Számolgatás helyett persze szemre is be lehet mérni, hogy hol legyen az a 8 pont, ahol át lesz húzva az összehúzó.

Ha megvannak a helyek, akkor jelöljük meg őket szemjelölővel. Az összehúzón lévő összefogó pántból kihúzzuk a bal oldali véget, majd elkezdjük a jelöléseknél áthúzni. Az első lyuk, amin áthúzzuk az elől jelölt kettő közül a jobb oldali legyen, kívülről befelé, és haladjunk jobbra. Ha végeztünk, akkor egy fogó segítségével visszahúzzuk a helyére a véget. Kis csomót is köthetünk rá, hogy ne tudjon kicsúszni a pántból.

Befejező lépések

Majdnem elkészültünk a hátizsákkal. Már csak az maradt hátra, hogy a táskapántot és az előlap forgócsatjának alsó részét kézzel felvarrjuk.

Ha ez is kész, egy szuper, saját kezűleg készített hátizsákkal büszkélkedhetünk 🙂

Remélem tetszett a leírás, kellemes időtöltést kívánok hozzá!

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.